Dame Daphne Sheldrick

Nekrolog

Det lå ikke specielt i kortenen, at kenyansk fødte Daphne Sheldrick skulle blive frontfigur for conservation, og specielt et ikon for bevarelsen den afrikanske elefant. Efter et langt eventyrligt liv døde Dame Daphne Sheldrick i en alder af 84 år. Tilbage i 2012 udgav hun bogen om sit liv: An African Love Story – Love Life and elephants 

Som ung blev Daphne gift med David Sheldrick, som i en alder af 28 år blev leder at Tsavo nationalparken i den sydøstlige Kenya. Parken var på det tidspunkt mål for krybskytter, der gik efter elfenben, og David Sheldrick stod i spidsen for at komme problemet til livs – samtidig med at han forestod arbejdet med udbygge parkens infrastruktur. Sammen tilbragte David og Daphne Sheldrick en årrække med at opfostre vilde dyr, og rehabilitere dem tilbage til et liv i den vilde natur.

Mælk på formel

Til at begynde med, var det et stort problem at holde de forældreløse elefanter i live, da de meget ofte fik diarre og døde. Daphne Sheldricks gennembrud blev at forfine den mælkeopskrift, som de forældreløse elefantunger skulle have for at overleve. Hemmeligheden var, at mælken bl.a. skulle indeholde kokosmælk, da elefanterne ikke tåler komælk.

Da David Sheldrick døede pludseligt af et hjerteanfald i en alder af 57 år startede Daphne Sheldrick organisationen David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT), som siden 1977 har drevet børnehjem for efterladte dyr, specielt elefanter. Da elefanterne er meget følsomme væsner, har Sheldrick udviklet en metode til at holde de små i live. Ikke kun ved mælkeerstatning, men også ved at arbejde struktureret med tryghed og nærvær. Et hold af passere, hvor alle er klædt ens for at den enkelte unge ikke skal knytte sig til ét enkelt menneske, er sammen med de små elefanter dag og nat. Hver unge har en passer der sover i stalden med elefantungen. Dels fordi ungen skal have mælk flere gange i løbet af natten, men også fordi de unge elefanter har et stort tryghedsbehov.

Elefanterne blev Daphnes hjertebarn, men også næsehorn, antiloper og andre dyr er blevet opfostret hos Daphne Sheldricks organisation, og via børnehjemmene er mere end 100 dyr vendt tilbage til et liv i naturen. DSWT har også et altid beredt team med bl.a. dyrlæger, der er parat til at rykke ud og hjælpe vilde dyr.

 

Hvis du er i Nairobi kan du besøge et af disse børnehjem. ellers kan du støtte elefanterne ved ‘adoptere’ en elefant her. Det er også en fin gave til dem der har alt.

Mød Daphne i dette radioprogram

Se om du kan holde øjnene tørre under Dorte Dalgaars interview med Daphne Sheldrick som du kan høre her: