Dansk biolog kæmper for chimpanser midt i Ebola udbrud

Sofie Meilvang er dansk biolog, og arbejder som manager på Tacugama Chimpanzee Sanctuary – den eneste redningsstation for chimpanser i Sierra Leone. Hun har sendt denne rapport fra landet i vestafrika, der netop har overstået en national lock-down i forsøget på at få epidemien under kontrol. 

Af Sofie Meilvang

Ebola epidemien raser i Vestafrika i disse dage, og et af de hårdest ramte lande er Sierra Leone.  Jeg er sikker på at, de fleste har læst om hvor tragisk udbruddet er for befolkningen i det i forvejen fattige land, men udbruddet påvirker også en anden type indbyggere, nemlig chimpanserne.

Sierra Leone er hjem for omkring 5500 chimpanser af den sjældne underart Pan troglodytes verus – den vestlige chimpanse. Chimpanserne er truede af flere årsager. Selvom det er ulovligt at jage, dræbe eller fange vilde chimpanser foregår det desværre stadig.  De voksne chimpanser jages og sælges som bush meat, mens de yngre bliver solgt som kæledyr. Desuden ødelægges chimpansernes naturlige levesteder på grund af tømmerhugst, landbrug og minebrug

 

Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary
Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Tacugama Chimpanzee Sanctuary åbnede i 1995. Stedet blevet grundlagt af Bala Amarasekaran der ønskede at skabe et hjem for konfiskerede, forældreløse og efterladte chimpanser. I dag er Tacugama hjem for næsten 90 chimpanser og vores arbejdsopgaver er blevet kraftigt udvidet. Tacugama spiller i dag en vital rolle i kampen for at stoppe illegal handel med chimpanser. Vi kæmper med at beskytte chimpanserne i naturen ved at undervise de lokale samfund og foreslå bæredygtige løsninger til at bevare chimpanserne. Tacugama udfører desuden adskillige forskningsprojekter for at undersøge de vilde chimpansers forhold, og vi presser på for at forbedre de love der skal beskytte chimpanserne og sørger for at de bliver overholdt.

 

Desværre er en stor del af vores arbejde blevet sat på hold på nuværende tidspunkt. Skoler er lukkede, så vores store skoleformidlingsprogram er stoppet indtil videre.

Det er ikke længere forsvarligt at sende vores forsker- eller formidlingsteam ud i felten, så alle vores formidlings- og udviklingsprojekter i lokal samfund rundt omkring i landet er også standset for nu. Det samme gælder vores forskningsprojekter. Normalt hjælper vores forskerteam med at indtjene en større del af vores indkomst ved at udfører feltarbejde for andre organisationer – men på grund af Ebolaen har disse organisationer også sat deres arbejde på hold, hvilket betyder et stort tab af indkomst for os.

 Vi ville selvfølgelig rigtig gerne være i felten nu, hvor de lokal samfund vi arbejder med, har brug for os mere end nogensinde – ikke blot til at formidle viden omkring Ebola og hvordan man undgår at blive smittet, men også til at støtte dem med alternative indkomster og anden udviklingshjælp.

 Vi har dog været medvirkende i både tv- og radioprogrammer, hvor vores kommunikationsmedarbejder Ethel har oplyst omkring Ebola og og risikoen ved at spise bush meat, til hele landet. Vi står også klar til rykke ud i felten, så snart det er sikkert for vores team.

 Vi er også nervøse for om krisen får nogle af de lokale samfund til at udnytte de i forvejen pressede ressourcer i skoven mere, ved for eksempel at gå mere på jagt eller begå mere tømmehugst? Det kunne være katastrofalt for populationen af chimpanser og andre vilde dyr. I en krisetid som denne, vil alle landets ressourcer naturligvis gå til bekæmpelsen af Ebola, og dermed blive frataget blandt andet politi og krybskytte patruljer, der normalt holder øje med om der foregår ulovligheder i skovreservaterne og nationalparkerne.

 Det samme skete under Sierra Leones borgerkrig hvilket forsagede en stor habitat ødelæggelse og et  dybt indhug i mange populationer af vilde dyr.

Ebola kampagne plakat. Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary
Ebola kampagne plakat. Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Dog ser det ud til at bushmeat jagten er faldende, da mange nu ved, at der er en Ebola risiko ved at spise bushmeat. Overalt i Freetown kan man ser store plakater med chimpanser med et stort rødt kryds henover og teksten “Do not eat bush meat”.

 På Tacugama mærker vi også effekten af Ebola. Tacugama modtager ingen økonomisk støtte fra staten, og vi er helt fuldt ud afhængig af fundraising gennem fonde, private donationer og økoturisme for at kunne tage os af chimpanserne, og for at kunne udfører alle vores forsknings- og formidlingsprogrammerne.

 Normalt er ca 30% af vores udgifter dækket af den indkomst vi får fra gæster til centret og til vores eco-lodges. Indkomsten dækker foder til chimpanserne og løn til vores ansatte. De sidste måneder er gæsterne dog fuldstændigt forsvundet på grund af Ebola udbruddet. Mange udlændinge er taget hjem, og mange lokale tør ikke længere bevæge sig rundt unødvendigt. Nogle er også bange for at besøge Tacugama, da de har hørt, at chimpanser også kan have Ebola. Det er rigtigt, men der dog ikke noget at være bange for når det kommer til Tacugamas chimpanser. De har alle været her mere end seks måneder og ved ankomst har de alle gennemgået tre måneders karantæne med adskillige helbredsundersøgelser. Da chimpanserne siden ankomsten til Tacugama ikke har været i kontakt med smittede mennesker, eller chimpanser, kan de altså heller ikke være smittede.  Vi tager dog ikke nogen nye chimpanser ind for øjeblikket.

 

Den manglende indkomst rammer os hårdt, og vi har meget travlt med at rejse penge, så vi kan blive ved med at betale løn til alle vores ansatte og sørge for at vores chimpansers velfærd bliver ved med at være i top.

 De sidste uger har vi valgt at lukke Tacugama helt for besøgende. Vi bliver nødt til at beskytte vores ansatte, deres familier og vores chimpanser. Vi kan ikke tage nogen unødvendig risiko ved at have besøgende her. Alle ansatte vasker hænder i klorinopløsning ved ankomst og alle er blevet bedt om, at rapporterer hvis der er nogen tilfælde af Ebola i deres nabolag – og om at blive hjemme hvis der er nogen sygdom i deres familie. Indtil videre er ingen af vores ansatte eller deres familier blevet ramt af Ebola.

 Vi håber alle, at udbruddet snart kommer under kontrol og at alt snart er tilbage til normalt, men desværre ser det på nuværende tidspunkt ud til at det går den anden vej, da antallet af smittede stiger dag for dag. Hvilken tragisk situation for Sierra Leone og dets mennesker og dyr.

 Ønsker du at støtte Tacugama, så se her hvordan:http://www.tacugama.com/how-you-can-help/donate-now

Følg vores arbejde på:

www.tacugama.com  

www.tacugama.wildlifedirect.org 

Følg os på Facebook

https://www.facebook.com/Tacugama  

 

Den danske biolog Sofie Meilvang.
Den danske biolog Sofie Meilvang.