fra Wikipedia

Den Afskyelige Snemand afsløret af DNA

Historierne om Den Afskyelige Snemand, Yeti’en, var bare tosset overtro, indtil den dag denne skribent, på biologistudiet, havde en forelæsning i Menneskets Oprindelseshistorie med palæontologen Niels Bonde.

fra Wikipedia

Den dag blev de fleste studerendes overraskede da Niels Bonde tale varmt og sagligt om muligheden for, at de mange historier om store abelignende væsener i Himalayaregionen kunne være sande, og at der måske fandtes en uopdaget slægtning til mennesket i de vidtstrakte Himalayabjerge.

Så vidt jeg husker kunne der efter Niels Bondes mening (på det tidspunkt, og det er mange år siden nu) være tale om en efterkommer af den store Gigantopithecus (1) slægtning til mennesket.

Efter forelæsningen var i hvert fald én studerende omvendt til skeptisk tilhænger af Den Afskyelige Snemands eksistens.

Den dag i dag, spøger historien endnu. Senest har det fået professor i humangenetik, Bryan Stykes fra Oxford Unversitetet til at kigge efter DNA spor. Stykes har fået fat i nogle rester, som skulle stamme en Yeti og har analyseret DNA herfra. Prøverne er så sammenlignet med en database over genomer fra en række dyr, og han fandt at Yeti-prøverne matchede DNA fra en forhistorisk bjørn fundet på Svalbard.

Resultatet er ikke helt overraskende, der er i forvejen er nogle indkationer på at Yetien kunne være en bjørn. Et af de tibetanske ord for væsenet, Michë, betyder bjørnemenneske (2).

Efter Bryan Stykes mening er resultatet et udtryk for at ‘Yetien’ i hans prøver, er en hybrid mellem isbjørn og brun bjørn, idet den forhistoriske bjørn, der matchede Yetiens DNA, er fra inden de to arter spaltede ud fra hinanden.

Om Oxford professoren således har opklaret mysteriet om Den Afskyelige Snemand, vil uden tvivl blive diskuteret.
De observationer som danske Niels Bonde omtalte i sin forelæsning, var af abe-agtige væsner – derfor var Giganthopeticus en kandidat – oven i købet mere opsigtsvækkende og kontroversiel end en bjørn.

Facinationen af  muligheden for en uopdaget stor art, bjørn eller abe, forbliver dog intakt.

Har du mod på en anden historie om en anden kæmpe-abe, så læs videre her…

Kilder:

1: http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantopithecus

2: http://en.wikipedia.org/wiki/Yeti

3: http://www.independent.co.uk/news/science/has-the-yeti-mystery-been-solved-new-research-finds-bigfoot-dna-matches-rare-polar-bear-8884811.html

The following two tabs change content below.
Adfærdsbiolog med passion for vilde dyr og steder. Har arbejdet for FN, NGOer og privat sektor med ophold i Kenya, Uganda og Tanzania. Skriver om elefanter, aber og dyrs bevidsthed - samt korte, skæve nyheder om dyr og natur i verden.