Den største opdagelse – bogstaveligt

At opdage store pattedyrarter må nødvendigvis være en sjældenhed. Alligevel har biologer netop offenliggjort opdagelsen af hvad der med stor sandsynlighed skal vise sig at være den største opdagelse i dette århundrede; en ny art tapir i Brazilien og Columbia.

Som det ofte er tilfældet, er arten ikke ukendt for de lokale, der gennem århundrede har kendt til dyret, og kalder den ‘den lille sorte tapir’ i overensstemmelse med den mørkere pels . Dyrets videnskabelige navn blev Tapirus kabomani – hvor kaboman er det lokale navn for tapirLigesom det var tilfældet med opdagelsen af oulinguitoen blev biologerne ledt på sporet af morfologiske forskelle på kranier i samlingen. Siden inkluderede opklaringsarbejdet DNA prøver fra de lokale jægeres byttedyr.

Det er første gang siden 1865 at en ny tapir opdages, og med en kampvægt på omrking 110 Kg skal det nok vise sig at være en af de største zoologiske opdagelser i lang tid.

Foto:  Fabrício R. Santos
Foto: Fabrício R. Santos

Mario A. Cozzuol, Camila L. Clozato, Elizete C. Holanda, Flavio H. G. Rodriques, Samuel Nienow, Benoit De Thoisy, Rodrigo A. F. Redonod, and Fabricio R. Santos. (2013) A new species of tapir from the Amazon. Journal of Mammalogy.

Læs mere på:  http://news.mongabay.com/2013/1216-hance-new-tapir-kabomani.html

/DDL

 

The following two tabs change content below.
Adfærdsbiolog med passion for vilde dyr og steder. Har arbejdet for FN, NGOer og privat sektor med ophold i Kenya, Uganda og Tanzania. Skriver om elefanter, aber og dyrs bevidsthed - samt korte, skæve nyheder om dyr og natur i verden.