Ebola: En trussel mod menneskeaberne

LH v3

Når verden lige nu kæmper en kamp mod tiden og den frygtede ebola-virus, er der en tæt tilknytning til vilde dyr og deres habitater. For selv om ebola som virus og sygdom , er beskrevet i detaljer, er dens oprindelse, forekomst og reservoir i naturen – mellem udbrud – ikke fuldt afdækket. Man mener at ebola-virus bæres af raske flyvende hunde (Eng. Fruit bats) og man kan finde vira i deres afføring uden at de selv viser tegn på sygdom.

Chimp1
Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary i Sierra Leone

Af de fem kendte ebola-stammer er Zaïre Ebola den mest dødbringende. Hvis man er blevet syg, angiver WHO en dødelighed på 50-90%. I det aktuelle udbrud ligger dødeligheden på 55-60% uden eksperimentel medicin.

Siden opdagelsen af ebola i 1970’erne, har udbrud blandt mennesker været kædet sammen med kontakt med vilde dyr; specielt chimpanser og gorillaer, og ofte som bush-meat.
Man ved fx. at alle tre udbrud i Gabon i perioden 1994-1997 var direkte relateret til chimpanser; enten i forbindelse med jagt på eller indtagelse af kød fra chimpanser. Når først virus er overført til mennesker, kan smitten spredes via direkte kontakt med den smittedes kropsvæsker.

Hvad færre er klar over er, at også chimpanser og gorillaer kan blive syge af ebola og smitte hinanden. I løbet af de sidste to årtier har ebola flere gange været i udbrud blandt vildtlevende gorialler og chimpanser og har gjort alvorlige indhug i bestandene.

Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary i Sierra Leone
Foto: Tacugama Chimpanzee Sanctuary i Sierra Leone

I ét af de områder hvor man har haft langvarige studier af chimpanser, Thai Forest i Elfenbenskysten, forsvandt omkring 50% af bestanden som følge af et ebola udbrud (Thai Forest Ebola virus). I et andet dokumenteret udbrud af ebola blandt gorillaer forsvandt hele 90% af populationen, omtrent 5000 individer.

Jane Goodall Instituttet har vurderet at 30%, eller en tredjedel af verdens chimpanser og gorillaer, er gået til som følge af virusen. En ganske alvorlig decimering af bestande, der allerede er under pres fra krybskytteri, ødelæggelse af habitat, m.m.

INFO: Ebola- og Marburg-virus er RNA-virus og udgør tilsammen gruppen af Filovirus. Der findes 5 kendte stammer af ebola: Zaire, Sudan, Bundibugyo, Tai Forest og Reston virus. Reston Ebola findes i Kina og Filippinerne og er ikke dødelig. De første udbrud af Ebola blev blev registreret simultant i 1976 i Nzara, Sudan, og i Yambuku, nær Ebola floden i den Demokratiske Republik Congo. (Kilde: WHO: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/)

Billeder venligt ‘udlånt’ af Tacugama Chimpanzee Sanctuary i Sierra Leone . 

Læs mere…

cdc_ebola_info

http://www.cdc.gov/vhf/ebola/about.html

http://www.nature.com/nature/journal/v438/n7068/abs/438575a.html

http://www.bbc.co.uk/nature/20593634

The following two tabs change content below.
Adfærdsbiolog med passion for vilde dyr og steder. Har arbejdet for FN, NGOer og privat sektor med ophold i Kenya, Uganda og Tanzania. Skriver om elefanter, aber og dyrs bevidsthed - samt korte, skæve nyheder om dyr og natur i verden.