Elefanternes Dag 2014

Den 12 august er det international Elefant Dag verden over.

Temaet for dagen giver sig selv, da verdens største landlevende dyr står foran udryddelse fra sine levesteder i Afrika hvis ikke det omfattende krybskytteri stoppes.

Hvert 15. minut nedlægges en elefant for sine stødtænder!

Med den voksende velstand i Kina, er efterspørgslen på produkter af elfenben steget voldsomt, og med dette også prisen på elfenben. Dette lukrative marked er blevet opdaget af internationale kiriminelle og terror-organisationer, og elfenbenshandlen er således farvet blodrød i mere en én forstand.

Foto: Claudia Sick
Foto: Claudia Sick

FNs Miljøorganisation UNEP har dokumenteret at forbryderiske grupper som Al-Shabaab og Joseph Kony’s Lord’s Resistance Army tjener penge på nedslagtningen af elefanter. Sidstnævnte tjener et sted mellem 4 og 12 millioner dollars om året på den ulovlige handel, og Al-Shabaab menes at have kunnet finanicere bl.a. det blodige angreb på Westgate i Nairobi sidste år ved at handle med elfenben.

Man har international bedt om at få hjælp til at forbedre indsatsen mod krybskytteriet i lande på tværs af Afrika, og det ville klæde Danmark, at yde et bidrag i den retning.

Foto: Claudia Sick
Foto: Claudia Sick

Dansk Zoologisk Selskab har fulgt elefantkrisen tæt gennem de seneste år, og har udgivet flere artikler om jagten på elfenben og konsekvenserne for elefanterne.

Et par af Dansk Zoologisk Selskabs artikler:

EU handler med elfenben: http://issuu.com/dzs-habitat/docs/habitat_8/8

Elbenbenskrigen raser: http://issuu.com/dzs-habitat/docs/habitat-7_juni-2013/18

Udsendt som pressemeddelelse d. 11. august 2014