Elvis er vild med løver

Af Ditte Dahl Lisbjerg

Siden 1950’erne har bestanden af løver i Afrika været støt faldende. Der er nu kun 10% tilbage af det antal der var dengang. I flere områder er løven udryddet, og selv de vigtigste områder for løvens overlevelse i naturen, er under hårdt pres. Det hele på grund af, at der er færre byttedyr, flere mennesker og mindre plads til løverne.

Grunden til at de fleste maasai’er ikke er vilde med løver er, at løverne med mellemrum bryder ind i landsbyerne og tager kvæg – og en sjælden gang imellem også mennesker. Da maasai’ernes ét og alt, netop ér deres køer, er løven selvsagt ikke populær – undtagen blandt fåtal af maasai’er, der som Elvis Kisimir har fået øjnene op for løvens plads i naturen og maasaistammens traditioner.

Elvis Kisimir. Foto: aprwf.org
Elvis Kisimir. Foto: Deirdre Leowinata, aprwf.org

Elvis blev først fascineret af det store kattedyr, da hans far, som er safariguide, en dag havde en video om løvens sociale liv med hjem. Dette ansporede den unge Elvis til at spørge maasai-stammens ældre om løverne og deres rolle i stammens traditioner.

De ældre fortalte om, hvordan løven gennem tiden har været et symbol for maasai’erne på bl.a. mod og styrke. Elvis blev bekymret for, at løvens forsvinden fra savannen, også kunne betyde et farvel til stammens ældgamle traditioner og kulturelle arv. Derfor tog han fat i et af de største problemer omkring løverne i maasai’ernes dagligdag – netop angreb på landsbyer.

Hanløve fra Masai Mara, Kenya. Foto: D. Lisbjerg, dzs.dk
Hanløve fra Masai Mara, Kenya. Foto: D. Lisbjerg, dzs.dk

De traditionelle hegn omkring landsbyerne er ikke nok. Løverne går tæt på landsbyerne og skræmmer kvæget, der så i panik bryder ud af deres indhegning, og – ja – lige ind i løvens gab.
For at komme de situationer til livs begyndte Elvis med sit arbejde for den Afrikanske NGO, African People and Wildlife Fund, at kigge på at bygge hegn af levende buske.
De holder længere og skal ikke så tit repareres som de traditionelle hegn.

NG_Elvis.African-People-and-Wildlife-Fund-and-Deirdre-Leowinata-4
Elvis og et par af sine stammefrænder. Foto: Deirdre Leowinata, awrpf.org

I praksis foregår det således at landsbyen selv skæpper i kassen til hegnet, og får hjælp af Elvis og African People and Wildlife Foundation til arbejdskraft, viden og materialer. Indtil nu er der bygget hele 350 levende løvehegn, der beskytter 75 000 stykker kvæg og 7000 mennesker. På den måde er Elvis faktisk med til at forsøge at redde løverne fra udryddelse i naturen.

African People and Wildlife Fund har flere initiativer igang, du kan støtte organisationen direkte via linket her: http://afrpw.org/donate/

Foto: Deirdre Leowinata, afrpw.org
Foto: Deirdre Leowinata, afrpw.org

Dansk Zoologisk Selskab haft Mara Naboisho Løveprojektet med Danske Niels Mogensen i spidsen. Læs mere om projektet her.