Fake skildpaddeæg sladrer om æg-tyve

Små billige GPS-transmittere indkapslet i en 3D-printet skal, ligner skildpadde æg så godt, at tyvene bliver snydt.

Stort set alle havskildpadder er truede, og én af de mange faktorer, der er årsag hertil, er at skildpaddeæg er en spise flere steder hvor skildpadderne lever.

Havskildpadder lægger alle deres æg på land, og tyveri af æg er derfor et almindeligt og kendt problem.

billede fra investeggator.com

Viden om wildlife-trafficing er oftest begrænset, og modsvarene er oftest reaktive frem for proaktive. Det er der nu lavet lidt om på idet et hold biologer opfundet den såkaldte InvestEGGator, et fake-æg, der både ligner, og føles som ægte skildpaddeæg.

Disse placeres i havskildpaddernes reder og når tyvene er på spil, kan deres efterfølgende færden siden følges af biologerne online via Google Maps.

På denne måde har man opdaget at æggene i de fleste tilfælde sælges lokalt. Man kunne på tracking-data se at tyvene gik fra dør til dør for at sælge æggene.

Det er vigitg viden, da man nu ved at æg (i det her tilfælde) ikke handles i regi af organiseret kriminalitet, og man nu ved hvor man skal sætte ind, og fx lave oplysningskampagner lokalt.

Hør lidt mere…

NPR indslag om investEggator

Havskildpadde-dele er det næstmest illegalt handlede dyrevildt-produkt. Godt 25% heraf er skildpaddeæg, der smugles fra Latin Amerika til USA (Goyenechea & Indenbaum, 2015); flest produkter kommer fra Mexico og Central Amerika. Denne handel er ødelæggende for populationerne i Central Amerika, da op mod 90% af rederne røves. (kilde: NPR)

Links

InvesEggator hjemmside

Artikel i Current Biology

Omtale i Wired Magazine

Tak til Hakan Tas og Unsplash for lån af billedet af den unge havskildpadde

The following two tabs change content below.
Adfærdsbiolog med passion for vilde dyr og steder. Har arbejdet for FN, NGOer og privat sektor med ophold i Kenya, Uganda og Tanzania. Skriver om elefanter, aber og dyrs bevidsthed - samt korte, skæve nyheder om dyr og natur i verden.