Foredrag 7. maj: Ulven kom!

Foredrag om ulvens tilbagevenden til den danske natur

V./ ulveforsker Ilka Reinhardt (Tyskland), genetiker Liselotte Wesley Andersen og zoolog Mogens Trolle

Onsdag 7. maj kl. 19:00

Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, København

Ulv_Mogens-Trolle
Foto: Mogens Trolle

 

PRIS OG TILMELDING

DZS-medlemmer får billetten til særlig rabatpris på 80 kr inkl. et glas vin i pausen. Man bestiller plads ved at sende en mail til vinogvidenskab@snm.ku.dk. Man skal lige huske at nævne, at man er medlem af DZS.

———————

I januar blev der i Jylland sensationelt optaget en hylekoncert af, hvad der med stor sandsynlighed er vores første danske ulvekobbel i langt over 200 år. Det ville i givet fald være et helt afgørende skridt i retning af, at vi i Danmark igen får etableret en egentlig ulvebestand.

Hvad ved vi om de store rovdyr, der nu kommer op fra Tyskland? Til dette arrangement vil den allernyeste viden om ulvene i Tyskland og Danmark blive præsenteret af den ledende tyske ulveekspert ILKA REINHARDT, genetiker LISELOTTE WESLEY ANDERSEN, der har stået for DNA-analyserne af de danske ulve, og zoolog og rovdyrekspert MOGENS TROLLE.

DE TYSKE ULVE

Ilka Reinhardt, biolog og ulveforsker på Wildbiologisches Büro LUPUS

I år 2000 fik man vildtfødte ulveunger i Tyskland for første gang i ca. 150 år. Det skete i Østtyskland, og herfra har ulven sidenhen spredt sig over store dele af landet. Ilka Reinhardt har været en helt central person i dokumentationen af artens tilbagevenden til Tyskland; hun har bl.a. kortlagt ulvenes territorier, fulgt familiernes udvikling og sat radiohalsbånd på unge ulve for at studere deres vandringer. Hun fortæller om sin spændende forskning, der har bragt hende helt tæt på de vilde ulve. Og hun giver et overblik over, hvad man har lært om ulvenes livsførelse og ikke mindst forhold til mennesket i det tyske kulturlandskab – de selvsamme ulve, som vi altså får til Danmark i disse år.

Bemærk: Ilka Reinhardts foredrag vil være på engelsk.

DNA AFSLØRER DE DANSKE ULVE

Liselotte Wesley Andersen, seniorforsker v. Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Genetiker Liselotte Wesley Andersen har været en af nøglefigurerne i den danske ulvesag. Det var hende, der igennem en omfattende DNA-analyse var i stand til endegyldigt at bevise, at Thy-ulven rent faktisk var en ægte, vild ulv og oven i købet, at den stammede fra et velkendt ulvekobbel i Østtyskland. Og hun har stået for alle de efterfølgende danske ulve-DNA-analyser inklusiv den, der i 2013 til stor overraskelse afslørede endnu tre hanulve i Jylland. Liselotte vil fortælle om det epokegørende DNA-detektivarbejde, hun har udført for at afdække de danske ulves identitet, og giver en statusopdatering på, hvad vi ved om de danske ulve netop nu.

ULV I DANMARK – HVAD KAN VI FORVENTE?

Mogens Trolle, zoolog og pattedyrekspert, Statens Naturhistoriske Museum, administrator af Danmarks største ulveforum, Ulv i Danmark på Facebook

De fleste har en forestilling om, at ulve kræver store vildnisområder – kan ulvene overhovedet klare sig i de jyske kulturlandskaber? Hvorfor kommer ulvene til Danmark netop nu? Hvorfor har vi især registreret enlige ulve – ulve lever da i flok? Hvordan kan vi forvente, at ulvene vil komme til at leve og opføre sig i Jylland, og hvordan vil de påvirke naturen? Og er det nu blevet farligt at gå en tur i skoven i Jylland? Mogens Trolle, der har været meget involveret i den danske ulvesag, vil besvare en stribe af de centrale spørgsmål, der ofte er blevet stillet i ulvedebatten, og afkræfte en stribe af de myter, der ofte er blevet fremført om ulven.

I pausen serveres et glas vin.

The following two tabs change content below.

Claudia Sick

Nyeste indlæg af Claudia Sick (se alle)