Foto: Niels Mogensen / mnlp.org

Løvernes Dag 10. August

For anden gang afholdes den 10. august ‘Løvernes Dag’ (World Lion Day), for at sætte fokus på en af verdens mest karismatiske og sagnomspundne arter.
Løven er, på trods af sin staus som symbol på mod og styrke, tæt på at blive klassificeret som en truet art. De sidste 2 årtier er løven gået tilbage med ca. 10% per løve-generation – med den fart kan dyrenes konge være udryddet i naturen om bare 10 år.

Foto: D. Lisbjerg
Løvernes byttedyr er gået tilbage

Det er bl.a. de mange flere mennesker der, på grund af befolkningstilvæksten, nu lever i områder tæt på løverne. Når løver lever tæt på mennesker, opstår flere konflikter mellem løver og mennekser, og så sker det jævnligt at løverne dræbes som hævn for at have nedlagt kvæg.

En anden vigtig årsag til løvernes tilbagegang, er at antallet af byttedyr gået drastisk tilbage over de sidste årtier. Sidst men ikke mindst har der også været en stigning i efterspørgslen på krops-dele fra løven, da man i nogle kulturer tillægger disse overnaturlige medicinske egenskaber.

Foto: D. Lisbjerg
Turisterne ønsker at opleve vilde løver

Den danske løveforsker, og medlem af Dansk Zoologisk Selskab, Niels Mogensen er stadig aktiv i arbejdet med løverne i Masai Mara i Kenya hvor mange turister kommer hvert år og har løverne øverst på øsnkelisten over dyr der skal opleves på savannen.

/DDL

Se løvens IUCN Rød Liste status her