Naturskatte i klemme

Tanzanias kronjuvel; Serengeti nationalparken kan blive skåret over af en ny landevej, og dermed kommer den legendariske gnu-vandring, og hele Mara-Serengeti økoystemet i en gevaldig klemme (Læs også om dette i næste nummer af HABITAT).
Der er i øjeblikket fremskredne planer om aflægning af en landevej der, gennem Serengeti National Park, skal forbinde Musoma ved Victoriasøen med havne ved det Indiske Ocean. Dette sker på trods af højlydte protester fra både turismeindustrien og naturbevarelsesorganisationer og det faktum at Serengeti er optaget på UNESCOs liste over World Heritage Sites.
Desuden viser det sig nu, at ikke kun gnu-vandringen kan komme i klemme i udviklingen. Den tanzanianske regering, har også presset på for at få anlagt et soda-indvindingsanlæg ved Lake Natron, som er det eneste sted hvor den mindre af de to østafrikanske flamingoarter, Lille Flamingo, Phoenicopterus minor, yngler. Planer der tidligere er blevet skrinlagt, af bekymring for netop flamingobestanden her.
Der ud over er det planen, at udbygge havnen i Tanga med et anlæg ved Mwambani Bay. Selvsamme sted som tidligere er blevet udpeget som marin beskyttet område (MPA), idet det vandet ud for Mwambani er hjemsted for den legendariske, og kritisk truede, blå fisk (Latimeria chalumnae, den ene af de to eksisterende arter).
Alle tre tiltag skal tjene til udvikling af Tanzanias eksport af råstoffer. Vejen gennem Serengeti vil være belejligt anlagt i forhold til at få transporteret mineraler ud fra det nord-østlige Tanzania, såvel som landlåste lande som fx DR Congo.
Udviklingen i Afrika kommer til at gå stærkt de næste årtier. Derfor er der, eksemplificeret ved planerne for fx Serengeti, Lake Natron og Mwambani Bay, grund til at bekymre sig over, om det også kan gå for stærkt, og at uvurderlige naturskatte for evigt vil gå tabt som følge af hastige beslutninger i jagten på Afrikas mineralressourcer.
Læs mere om konsekvenserne af en Serengeti Highway i næste nummer af HABITAT
– eller følg med via DZS Facebook gruppe hvor vi løbende poster nyt fra sagen.
Skrevet af Ditte Dahl Lisbjerg, adfærdsbiolog
         Kort adapteret fra Goolge Maps