Ny primat opdaget på Madagascar

Den lille 'fætter', der ind til nu har unddraget sig officiel opdagelse, er på størrelse med et egern. Allerede i 1995 havde den garvede primatolog Russel A. Mittermeier, mens han var på udkig efter en anden lemur i Daraina-reservatet i det nord-østlige Madagascar, spottet hvad han mente kunne være en ny art lemur.

Først i oktober 2010 var det muligt for Mittermeier og kolleger, at følge op på mistanken om en ny art i området.
Lige efter solnedgang er det tidspunkt, hvor disse dyr er mest aktive. De fouragerer efter saft og nektar i træerne, og laver tidligt på natten meget høje, distinkte vokaliseringer. Det var da også ved at følge dyrets kald, at man kom tæt nok på til at kunne bedøve et eksemplar. Men allerede inden da, observerede man en 'head-bobbing' adfærd, som ikke kendes fra dyrets nærmeste slægtninge.

Da man var tilbage i lejeren, og kunne dyret tages nærmere i betragtning, fremkom endnu flere indikationer af, at der kan være  tale om en helt ny art. Under dyrets tunge fandt man en struktur, som heller ikke kendes fra de nærmeste slægtninge.

Blodprøver udtaget fra dyret, skal endeligt, via DNA test, afgøre om der er tale om en ny art. Men der er, som nævnt, morfologiske og adfærdsmæssige tegn på at det ér en ny art – og biologer verden over har derfor taget forskud på glæderne.

Dyret tilhører slægten, Phaner; lemurer med et karakterisktisk y formet tegning øverst på hoved og nakke.
Den nye art bliver den femte art i slægten.

Madagascars helt specielt dyreliv er karakteriseret af lemurerne, der har tilpasset sig stort set alle nicher. Der findes lige over 100 registrerede lemur-arter, hvoraf 40 er fundet inden for de sidste 10 år.

Godt 90% af Madagascars oprindelige habitater er allerede ødelagte, og det unikke dyre- og planteliv er truet af udryddelse.
Det er ved at være sidste udkald for verdens-natur-arven på Madagascar!

Af adfærdsbiolog Ditte Dahl Lisbjerg

 

Mittermeier (nr. to fra venstre) og hans team.


© Conservation International/ photo by Russell A. Mittermeier

© Conservation International/ photo by Russell A. Mittermeier