Ny slags menneske opdaget

Der findes områder i videnskaben, hvor brydningerne mellem forskellige opfattelser og tolkninger af resultater foregår mindre kønt og kun lidet civiliceret. Et af disse felter er uden tvivl det, der beskæftiger sig menneskets oprindelseshistorie.
Årsagen hertil kan måske findes i det faktum, at emnet – menneskets oprindelse – er behæftet med mange følelser, og at nye fund og opdagelser altid tiltrækker sig stor opmærksomhed verden over.
Det gælder naturligvis også nyeste opdagelse i vores udviklingshistorie; ud over vores slægtskab med de berømte Neanderthalere, tyder det på at vi også havde en anden nær slægtning: Denisovan-mennesket.
Sekvensering af genomet fra en Denisovan-pige på 5-10 år, viser at denne menneske-type er en søstergruppe til Neanderthalerne, og menes altså tættere beslægtet med vores kendte, robuste slægtning, end med os.
En anden overraskelse er, at ligesom Neanderthalerene, ser det ud til at også disse tidlige mennesker har produceret afkom med mennesker af vores slags. Det betyder Denisovan-gener idag udgør op imod 5% af af genomet hos moderne beboere på Papua New Guinea og Bougainville.
Hvor Neanderthalerne var fremherskende i den vestlige del af Eurasien, ser det ud til at Denisovanerne var udbredt i den østtlige del.
Denisovan-mennesket er opkaldt efter fund i Denisovan hulen i Altai bjergene i Sibirien og vurderes at datere 30-50 000 år tilbage. Der er fundet en lillefingerknogle fra den omtale pige, og en molar fra en voksen mand.
Den fundne tand er større end nogen
Man finder, at Denisovan mennesket har skilt sig fra vores slægt-linie for omtrent 1 million år siden. Til sammenligning mener man, at Neanderthalerne og det moderne menneske blev splittet op for godt 500 000 år siden.
Nyheden om vores nye, fjerne fætter/kusine er publiceret i december 2010 udgaven af Nature.
Af Ditte Dahl Lisbjerg
Links:
Se også:
Et bud på hvordan Neanderthal mennesket måtte have taget sig  ud. Den enlige molar der er fundet af Denisovan mennesket er meget robust, og kan være et fingerpeg om at Denisovan mennsket måske også var tæt bygget.Foto: Erix/Flickr
At Denisovanerene har avlet sig ind i vores eget DNA, og at Neanderthalerne har gjort det samme tyder på, at der er tale om 3 sub-species. Denisovan mennesket er her indtegnet med rødt.